• Dieta w Hashimoto - co jeść?

Choroby tarczycy dotykają coraz więcej osób. Wiążą się z różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami, które złagodzić mogą odpowiednie leki. Nie bez znaczenia jest też dieta. Wyraźnie wpływa na funkcjonowanie chorych oraz reguluje pracę gruczołu. Dotyczy to zarówno Hashimoto, niedoczynności oraz nadczynności tarczycy. Co jeść przy Hashimoto? Poniżej wskazówki dietetyka klinicznego.

Hashimoto jest chorobą zapalną, której towarzyszy zmęczenie i senność, zwiększona wrażliwość na zimno, wypadanie włosów, opuchlizna twarzy oraz trudności w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest to dolegliwość nieuleczalna, jednak za pomocą specjalnych farmaceutyków i zdrowej diety można zmniejszyć dokuczliwość objawów. Dietetycy podkreślają, jak ważne przy Hashimoto jest prawidłowe odżywianie. Dieta w chorobie powinna być bogata w warzywa, ale nie wszystkie. Kapustę, brokuły, kalafior i brukselkę należy spożywać w ograniczonych ilościach. W codziennym jadłospisie nie powinno za to zabraknąć owoców bogatych w polifenole, ryb, chudego mięsa, nierafinowanych olejów roślinnych i orzechów. Najlepiej zrobisz, decydując się na specjalną dietę Hashimoto z jadłospisem opracowanym przez dietetyka klinicznego. A ponieważ nim jestem, zachęcam do wyboru jednego z dostępnych tutaj planów żywieniowych!

Czego nie jeść przy Hashimoto – porozmawiajmy!

Skoro już wiemy, co jeść, zastanówmy się, czego nie jeść przy Hashimoto. Poza ograniczeniem wymienionych wyżej warzyw, należy zmniejszyć spożycie tłuszczów trans zawartych w słodyczach i fast foodach. Warto też ograniczyć tłuste produkty nabiałowe. Dieta na Hashimoto musi być bogata w jod, selen, cynk, żelazo oraz witaminy, szczególnie witaminę D. Dostępne na mojej stronie jadłospisy uwzględniają potrawy zawierające największe ilości wymienionych składników. Dieta w Hashimoto jest smaczna i nie wymaga kupowania trudno dostępnych artykułów.

Jeśli zmagasz się z innymi chorobami tarczycy, oferuję także diety na niedoczynność oraz nadczynność tarczycy. Prowadzę również konsultacje z pacjentami zmagającymi się z innymi dolegliwościami, wymagającymi stosowania specjalnego jadłospisu.