Na pewno wiele z Was doskonale wie dlaczego polecam zupy krem. Dla przypomnienia to świetna forma na przemycenie porcji warzyw, dla tych którzy nie czują z nimi chemii. Przepis ten znajdziesz również na moim Facebooku - Bielski Dietetyk Ola Rzęchowska.
 
Dzisiaj pomysł na rozgrzewającą zupę krem z ciecierzycy 🔥 ⤵
 
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały por
- pół selera
- 1 duży ziemniak
- słoik ciecierzycy odsączony z zalewy
- pół litra wody
- kostka bulionowa (ja bulion robię sama, ale spokojnie znajdziecie przyzwoite kostki w większości sklepów - najlepiej warzywne)
- przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie: chili, ostra papryka, imbir
- pół jogurtu naturalnego (można użyć wersji wegańskiej)
- opcjonalnie: garść słonecznika do posypania
 
Przygotowanie:
Przeciśnij czosnek przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie, aż czosnek i cebula się zezłocą. Pietruszkę, pora, seler i ziemniaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli i czosnku. Dodajemy odsączoną ciecierzycę. Zalewamy wodą, wrzucamy kostkę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy jogurt naturalny (najpierw hartujemy). Na koniec całość blendujemy na krem.

Zupę krem możesz przygotować także w wersji wegańskiej, wystarczy, że zamiast klasycznego jogurtu naturalnego wybierzesz jego roślinny zamiennik. Przyprawiaj tak jak lubisz.